Un nou parteneriat al Intermedicas Worldwide

07/05/2014 Published in Noutati

Ne face placere sa anuntam un nou parteneriat al Intermedicas Worldwide incheiat cu centrul de terapie cu protoni Rinecker (Rinecker Proton Therapy Center - RPTC). Situat la Munchen, RPTC este primul centru de terapie cu protoni din Europa, avand certificatul CE si trateaza pacienti ce sufera de boli canceroase, din intreaga lume. Este, de asemenea, primul centru din lume care foloseste tratamentul cu protoni modulati in intensitate (intensity modulated proton therapy treatments - IMPT). RPTC este conceput pentru tratament ambulatoriu si are in dotatie patru camere de tratament pentru intregul corp si un loc de tratament pentru zonele capului (gat, cap si ceafa).

Pentru a facilita o desfasurare rapida, de la inregistrarea pacientilor si pana la finalizarea terapiei,  biroul afiliat acestui centru se ocupa de toate formalitatile non-medicale. In imagine, putem observa cum arata o camera de tratament cu aparatul de proiectare Gantry. Este una dintre cele 4 camere identice de la RPTC (Curtoazie: ProHealth AG).

Conform Centrului de Statistica din cadrul Ministerului Sanatatii, cancerul se afla pe locul doi in ceea ce priveste cauzele mortalitatii in Romania, la fel ca peste tot in lume, si se estimeaza ca in cativa ani va fi cauza numarul unu a mortalitatii. Din pacate, numarul imbolnavirilor de cancer este in crestere. In prezent, se imbolnavesc de cancer anual peste 70.000 de romani. In Germania, numarul imbolnavirilor anuale de cancer este de 430.000 (relateaza Societatea Germana de Cancer din Heidelberg).Vestea buna este ca posibilitatile de tratament evolueaza si se diversifica, iar sansele de vindecare se imbunatatesc din ce in ce mai mult. Spre deosebire de chimioterapie si imunoterapie, care afecteaza intregul corp uman, interventia chirurgicala si radioterapia reprezinta un tratament local si se folosesc, de exemplu in SUA, in cca. 50% din cazurile de tratare a cancerului.

In radioterapie se folosesc anumite proprietati fizice ale radiatiilor radioactive la interactiunea lor cu tesutul biologic. Radiatiile radioactive folosite sunt radiatiile electromagnetice Rontgen si radiatiile cu particule nucleare, ca de pilda, protoni. In ambele cazuri, directia fascicolului de incidenta se poate stabili cu cea mai mare precizie. Radiatiile cu protoni se pot dirija asupra tumorii in mod tridimensional, cu o precizie milimetrica si se admite un control asupra distantei de patrundere in tesutul biologic. Aceasta adancime de patrundere depinde de energia particulelor si are o valoare maxima de 38 cm. In momentul patrunderii protonilor in tesut, apare o interactiune intre tesut si protoni, sub forma unui transfer de energie de la protoni la tesut. La inceput, transferul de energie este foarte redus, avand avantajul de a proteja tesutul sanatos. Doar la adancimea tesutului canceros, transferul de energie devine maximal (Bragg Peak) si ajunge la zero, in momentul in care protonii se opresc. Astfel, tesutul sanatos din spatele regiunii canceroase nu va fi iradiat si, in acelasi mod, se pot proteja organele foarte sensibile, cum ar fi: canalul coloanei vertebrale.

Terapia cu protoni a fost propusa pentru prima data la sfarsitul anilor 1940 de catre fizicianul Robert R. Wilson. Incepand din anii 1950 pana astazi, 70.000 de pacienti din toata lumea au fost tratati cu success in cele 30 de centre concepute special pentru terapia cu protoni. Centre clinice care permit tratarea tuturor regiunilor corpului uman exista in momentul de fata in SUA (cum ar fi Loma Linda, Massachusetts General Hospital a Universitatii Harvard din Boston si MD, Centrul Anderson din Houston, Texas), China (Wanjie Proton Centrul de Terapie Zibo), Japonia (de exemplu, Centrul National de terapia cancerului in Kashiwa) si in Germania (RPTC, Munchen). Alte centre sunt planificate in intreaga lume sau se afla deja in constructie. In Germania, exista in prezent, Rinecker Proton Terapie Center din Munchen si Hahn Meitner Institut din Berlin.

Tehnica terapiei cu protoni este foarte complexa. O asemenea instalatie se compune din doua parti principale: un accelerator de particule, cum ar fi un cyclotron si un sistem de directionare a particulelor inspre locul tratamentului. Acestea, la randul lor, pot fi de doua feluri: aparatul de proiectare, care permite iradierea intregului corp, numit Gantry (vezi imaginea) si aparatul de proiectare pentru iradierea regiunilor de gat, ceafa si cap, numit Fixed Beam. Un astfel de aparat de iradiere Gantry se poate roti in jurul pacientului la 360 grade, obtinandu-se asfel directia optima a fascicolului de particule, din punct de vedere medical.

Pentru obtinerea unei iradieri cu cea mai mare precizie de ordinul unui milimetru, se impun cerinte foarte mari nu numai asupra instalatiei, cat si asupra pozitiei pacientului in timpul iradierii. Pentru imobilizarea pacientului in timpul iradierii se pregateste un suport special de fixare. Prin intermediul unui sistem de raze X, se controleaza si se corecteaza pozitia tumorii in comparatie cu directia de actiune a fascicolului. Durata unei iradieri este de 60-120 de secunde pe fractiune si procedeul este complet nedureros.

Tumorile canceroase tratabile cu terapia de protoni sunt foarte diverse. In principiu, toate tumorile canceroase pot fi tratate si cele pentru care exista indicatii de tratament cu radioterapie conventionala. Tinand cont de efectele secundare adverse severe ale razelor X, terapia cu protoni se impune in special la iradierea zonelor de cap, de gat si de ceafa, dar si la carcinoma pulmonara. Multe dintre aceste tratamente, la ora actuala, sunt standard.

(Articol realizat cu sprijinul: ProHealth AG Munchen, Dr. Peter Budz)


TOP