Dr. med. Alin Ştirban va oferi Second Opinion pacienților Intermedicas

02/05/2018 Published in Noutati

Dr. Med. Alin Știrban este Şef al Departamentului de Medicină Internă, Diabet şi Endocrinologie la Schön Klinik Nürnberg Fürth din Germania și lector la Universitatea Heinrich-Heine din Düsseldorf.

Este absolvent al Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca. A plecat din România în 1999, imediat după ce a absolvit, la Universitatea „Heinrich-Heine” din Düsseldorf.

A urmat rezidențiatul pe care l-a făcut pe medicină internă, diabet și endocrinologie la „German Diabetes Center“ de la Universitatea „Heinrich-Heine“ Düsseldorf, după care a continuat la „Heart an Diabetes Center NRW“, Bad Oeynhausen și la „Clinica de Medicină Internă, Diabet și Endocrinologie“ din cadrul Hospital Bielefeld Center, Bielefeld, Germania.

Medicul Alin Știrban este membru fondator al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

De asemenea, Dr. Alin Știrban a devenit primul român căruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag. Distincția se înmânează medicilor diabetologi care "au o contribuție științifică importantă în utilizarea preventivă și terapeutică a biofactorilor în cazul complicațiilor provocate de diabet".

În timpul cercetărilor sale în domeniul diabetului, dr. Alin Știrban s-a ocupat intensiv de biofactorul benfotiamină, un precursor biodisponibil al vitaminei B1 (tiamina), care s-a folosit mai ales în terapia neuropatiei diabetice. Astfel, în studiile realizate în Clinica de Diabet a Centrului Cardiac și Diabetic NRW, Bad Oeynhausen, medicul român a obținut date clinice relevante cu privire la proprietățile protective vasculare ale administrării vitaminei B1, precursor al benfotiaminei, la persoanele cu diabet.

Cercetările dr. Știrban demonstrează că benfotiamina este folosită în special în terapia neuropatiei diabetice, având un potențial de protecție chiar și în cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare. De asemenea, studiul arată și că efectul protector al benfotiaminei este cel mai promițător în fazele timpurii ale leziunilor vasculare.


TOP