Chiropractica > Tratamente > Femei gravide

În timpul sarcinii, corpul viitoarei mame este supus unor numeroase modificări, menite să îl pregătească pentru crearea și susținerea unei noi vieți. Sistemul imunitar este slăbit, ligamentele și articulațiile suferă transformări datorită creșterii în greutate, iar corpul este supus unei presiuni suplimentare, în special la nivelul mușchilor spatelui și ai coloanei vertebrale.

Reducerea stresului de la nivelul sistemului nervos este ingredientul cheie care asigură atingerea nivelului optim de sănătate, fără tratament medicamentos sau proceduri riscante, iar stările de discomfort și durerile sunt ameliorate semnificativ.

Dr. Lou Jacobs este membru al Asociației Internaționale de Chiropractică Pediatrică și beneficiază de instrurire completă pentru a lucra cu mamele atât în timpul sarcinii, cât și după naștere. Asociația Internațională pentru Chiropractică Pediatrică recomandă femeilor să apeleze la tehnici de chiropractică pentru a obține echilibru pelvian și a optimiza spațiul de dezvoltare alocat fătului. În plus, un pelvis echilibrat ajută la reducerea complicațiilor care pot apărea la naștere. Un alt beneficiu al chiropracticii în timpul sarcinii îl reprezintă optimizarea sănătății fizice și mentale a viitoarei mamei, facilitând în același timp un travaliu mai puțin dureros și o naștere mai ușoară.

Chiropractica este benefică pe parcursul tuturor etapelor sarcinii și a perioadei post partum. De la conceperea copilului și până după naștere, corpul tău va trece printr-o serie de schimbări, chiropractica te poate ajuta la fiecare etapă.

Durerile de spate și lombare

Sarcina determină schimbări structurale, iar pe măsură ce fătul crește, centrul de greutate și poziția corpului suferă modificări. Aceste fenomene presupun o încărcare și o presiune suplimentară asupra spatelui.

Conform studiilor, durerile de spate apar la 61% dintre femeile gravide și, în ciuda faptului că pot semnala existența unor probleme mai grave, doar 32% dintre acestea aleg să se adreseze unui specialist. Specialiștii de la University of Bridgeport College of Chiropractic au condus un experiment la care au participat 17 femei însărcinate suferind de dureri de spate și lombare. Acestea au beneficiat de sesiuni de tratament chiropractic pentru alinierea coloanei vertebrale și eliminarea perturbărilor de la nivelul sistemului nervos. 16 din cele 17 femei gravide care au participat la experiment au resimțit îmbunătățiri după prima sesiune, gradual reușind să fie ameliorate complet. Niciuna dintre femeile participante la experiment nu a suferit reacții adverse.

Ajustările chiropractice ajută la restabilirea poziției corecte a părții de jos a spatelui și a pelvisului.

Dureri de cap și migrene

Durerile de cap și migrenele sunt resimțite mult mai puternic în timpul sarcinii, în special pentru că opțiunile de tratament sunt limitate. Cele mai frecvente cauze ale acestora sunt schimbările nivelului de estrogen, creșterea volumului și circulației sângelui, dar pot fi cauzate și de posturile incorecte care, la rândul lor, provoacă perturbări la nivelul coloanei vertebrale.

Într-un studiu publicat de “Complementary Therapies in Clinical Practice” este analizat cazul unei femei de 24 de ani cu dureri cronice de cap. Odată cu sarcina, durerile au devenit constante (în fiecare zi) și s-au intensificat. În urma unor numeroase încercări de a remedia această problemă, femeia a apelat la un chiropractor și a acceptat să ia parte la un studiu ce avea ca obiectiv stabilirea beneficiilor pe care tehnicile de chiropractică le au în timpul sarcinii. După doar o săptămână de ajustări chiropractice și tehnici de manipulare ale punctelor de presiune (trigger points), pacienta a confirmat ameliorarea simptomelor, durerile fiind mai puțin severe și mai rare.

Tehnica Webster

Malprezentările se manifestă prin poziția anormală a fătului în comparație cu pelvisul mamei. Aceste condiții medicale apar în 3%-4% din cazuri, iar, conform statisticilor, sunt asociate cu un risc crescut de apariție a complicațiilor medicale.

Un număr mare de mame apelează la procedura chiropractică numită tehnica Webster. Dr. Lou Jacobs este membru al Asociației Internaționale de Chiropractică Pediatrică și a absolvit cursuri avansate de chiropractică prenatală, postnatală și pediatrică pentru a realiza această tehnică, pentru a facilita mobilitatea fătului în uter, astfel încât acesta să aibă cea mai bună poziție în momentul nașterii. Tehnica s-a dovedit a fi eficientă pentru 95% din pacientele însărcinate care au apelat la dr. Jacobs.

Tehnica Webster nu implică durere sau riscuri, spre deosebire de procedeele convenționale mai invazive și dureroase de poziționare corectă a fătului.

Controlarea simptomelor legate de sarcină

Durerile în timpul sarcinii nu sunt ieșite din comun. Indiferent dacă o viitoare mamă resimte simptomele mai mult sau mai puțin sever sau parcurge întreaga gamă de dureri specifice, tratamentul chiropractic este recunoscut ca fiind eficient în diminuarea acestor efecte, oferindu-i corpului ocazia să se vindece, fără tratament medicamentos sau remedii riscante.

Greața sau indispoziția matinală este întâlnită la aproximativ 50% dintre femeile gravide, la un anumit moment al sarcinii. Cele mai multe paciente aflate în primul trimestru al sarcinii au mărturisit că în urma ajustărilor chiropractice, simptomele de greață au fost diminuate, atât ca frecvență, cât și ca si severitate.

Probleme scheleto-musculare şi articulare, cum ar fi durerile musculare și crampele, în special în zona picioarelor, sunt, de asemenea, simptome care pot apărea în timpul sarcinii ca urmare a subluxațiilor care apar la nivelul coloanei vertebrale.  Acestea pot fi ameliorate prin intermediul Tehnicii Bowen, ce presupune acționarea asupra țesutului muscular, ligamentelor și articulațiilor pentru a restabili echilibrul în corp și a favoriza autovindecarea și regenerarea acestuia.


Mai multe articole pe blog


TOP